Pyszna, lekka i banalnie prosta: oto nasza obiadowa bohaterka, zupa krem z cukinii. Przepis zawiera zaledwie kilka składników, które zapewne masz w lodówce. Przygotowanie? W oka mgnieniu! Zajmie Ci nie dłużej niż 10 minut nie licząc czasu gotowania. A na koniec najlepsze: jedna porcja ma 283 kcal. Chcesz, by było ich mniej, a zupa krem stała się przekąską? Zrezygnuj z sera feta!
Składniki:
- Bulion warzywny (domowy) – 200 g (0.8 x Szklanka)
- Kurkuma – 2 g (0.4 x Łyżeczka)
- Szczypiorek – 5 g (1 x Łyżeczka)
- Śmietana, 12% tłuszczu – 18 g (1 x Łyżka)
- Ser, feta – 30 g (0.3 x Kawałek)
- Oliwa z oliwek – 10 g (1 x Łyżka)
- Czosnek – 5 g (1 x Ząbek)
- Por – 70 g (0.5 x Sztuka)
- Cukinia – 250 g (0.8 x Sztuka
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć i pokroić w kostkę.
Pora umyć i pokroić. (Rada: zamiast pora możesz użyć cebuli)
Na rozgrzanej oliwie krótko obsmażyć pora i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać cukinię. Smażyć jeszcze przez 2-3 minuty.
Zalać warzywa bulionem i gotować do miękkości. Dodać przyprawy. Zmiksować. Ponownie zagotować.
Podawać ze śmietaną, pokrojoną w kostkę fetą i szczypiorkiem
0 komentarzy