Uczucie głodu, które pojawia się w późnych godzinach wieczornych, dla wielu osób nie jest zbyt obcym doświadczeniem. Wieczorowa pora sprzyja podjadaniu. To często sposób na zrelaksowanie się po ciężkim dniu. Niestety nagminne spożywanie jedzenia po godzinie 19 może stanowić poważne zaburzenie odżywiania. NES, czyli Zespół Nocnego Jedzenia, niestety rzadko jest diagnozowany. Powodem tego są wyrzuty sumienia chorych oraz ich nadwaga wynikająca z tej dolegliwości.
– Według Narodowego Instytutu Zdrowia Psychicznego Zespół Nocnego Jedzenia dotyka 1,5% społeczeństwa i jest równie powszechny u mężczyzn, jak i kobiet. Choroba ta objawia się wstawaniem w nocy i jedzeniem. W trakcie spożywania pokarmów świadomość jest zachowana, zatem istnieje możliwość zapamiętania epizodów jedzenia, co skutkuje brakiem apetytu rano. Najczęściej chorujący wybierają kanapki, pieczywo i słodycze, ale nie ma ścisłej reguły co do tego wyboru. Objawy NES powodują wstyd i często widoczną nadwagę. Wiele chorych niestety bagatelizuje problem. Wydaje się, że wynika to nie tylko z powodu wyrzutów sumienia, ale również niewiedzy o powikłaniach tej dolegliwości – mówi Dr Magdalena Cubała-Kucharska, założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.
Envato Elements
Zespół Nocnego Jedzenia: objawy
W przypadku zauważenia niepokojących symptomów należy skontaktować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który na podstawie wywiadu może postawić diagnozę. Najczęstszymi objawami u osób chorujących na Zespół Nocnego Jedzenia są:
- Poranna anoreksja – pomijanie śniadania lub nieprzyjmowanie stale porannych posiłków
- Spożywanie 25% całkowitej dziennej ilości kalorii między kolacją a snem między innymi po godzinie 19:00
- Trudności z zasypianiem lub utrzymywaniem ciągłego toku snu
- Odczuwanie niepokoju, szybkiej zmiany nastroju, które nasilają się głównie wieczorami – co powoduje, że pacjent czuje się bardziej pobudzony, drażliwy, przygnębiony i zmęczony
- Definitywne przekonanie, że duża ilość jedzenia pomaga poprawić sen
Warto zwrócić uwagę na to, że symptomy pojawiają się lub wyraźnie nasilają pod wpływem stresujących wydarzeń życiowych. Osoby chorujące na Zespół Nocnego Jedzenia często mają sporą nadwagę, co czyni je bardziej podatnymi na problemy zdrowotne związane z przybieraniem masy ciała jak wysokie ciśnienie krwi, cukrzyca oraz podwyższony poziom cholesterolu.
Zespół Nocnego Jedzenia: leczenie od kilku frontów
Zazwyczaj leczenie Syndromu Nocnego rozpoczyna się od edukacji pacjenta na temat prawidłowych wzorców żywieniowych. W związku z tym, że przyczyn upatruje się u natury psychologicznej stosuje się wiele terapii i metod, m.in. terapię żywieniową, dodatkową aktywność fizyczną, a także terapię poznawczo-behawioralną (CBT), terapię dialektyczno-behawioralną (DBT), terapię interpersonalną (IT) i sposoby na radzenie sobie ze stresem. Niestety nie ustalono uniwersalnych standardów leczenia NES.
– W leczeniu warto zastosować fototerapię oraz progresywną relaksację mięśni, które rozluźnieniem różnych grup mięśni łagodzą lęk oraz stres psychologiczny i fizjologiczny – mówi dr Magdalena Cubała-Kucharska.
Envato Elements
Złożone pochodzenie
By ustalić najlepsze metody leczenia Zespołu Nocnego Jedzenia, wielu naukowców i lekarzy próbuje wyjaśnić naturę tego zaburzenia. Jego przyczyn dopatruje się u podłoża natury psychologicznej, genetycznej, biochemicznej oraz społecznej. Zazwyczaj jest związany z zaburzeniami hormonalnymi, w wyniku których zachwiany zostaje rytm dobowy, prowadzący do braku zahamowania apetytu wieczorem.
– Często również nasze nawyki żywieniowe prowadzą do tego zaburzenia odżywiania. Dzieje się tak często, gdy pracujemy intensywnie w ciągu dnia, bez przerwy na posiłek. Rekompensujemy sobie to jedzeniem w nocy. Zbyt mała ilość kalorii w ciągu dnia powoduje silną potrzebę spożywania pokarmu w godzinach nocnych. Podjadanie wieczorem może być również odpowiedzią na stres. Do czynników ryzyka zalicza się także długotrwałe stosowanie diet, brak akceptacji własnego ciała czy błędy wychowawcze – podsumowuje Dr Magdalena Cubała-Kucharska
Dr Magdalena Cubała-Kucharska – założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana. W swojej pracy medycznej pacjent jest dla niej przede wszystkim całością złożoną z oddziałujących na siebie wzajemnie układów. Dlatego niepodważalnym standardem jej praktyki lekarskiej jest właśnie szerokie, całościowe spojrzenie na pacjenta połączone z profesjonalizmem, innowacyjnością i terminowością.
Szczególnym tematem zainteresowań dr Cubały-Kucharskiej jest oś jelitowo-mózgowa, immunologiczno-mózgowa oraz medycyna środowiskowa. Oznacza to, że bada, w jaki sposób zespół przerostu bakteryjnego w jelicie (SIBO) i przewlekły zespół rozrostu grzybiczego w jelicie (SIFO) (czyli inaczej candida lub kandydoza układowa) mogą wpływać na zaburzenia funkcjonowania mózgu, w tym zaburzenia neurorozwojowe, takie jak autyzm. Szczególnie dużo uwagi poświęca encefalopatii wątrobowej. Ponadto bada związki pomiędzy infekcjami drobnoustrojami takimi jak paciorkowce, jersinia, campylobacter, borelioza, bartonelloza, Coxackie, wirus EBV (mononukleoza) ,a przewlekłymi stany zapalnymi takimi jak PANDAS, PANS, ale także Hashimoto.
Dr Magdalena Cubała-Kucharska pacjenta zawsze rozpatruje w powiązaniu ze środowiskiem, uwzględniając takie czynniki jak przewlekły zespół odpowiedzi zapalnej (CIRS) wywołany przez mykotoksyny, zespół chorego budynku, wywołany przez Aspergillusa, czy narażenie na toksyny środowiskowe takie jak metale ciężkie, rtęć, arsen, glifosat, pestycydy. Na co dzień współpracuje z wykwalifikowanymi dietetykami, dobierając indywidualnie diety do potrzeb pacjenta. Oferuje oparte na badaniach diety FODMAP, SCD, bezglutenowe, bezmleczne, immunologiczne.
0 komentarzy