Pół kg mąki: ile to szklanek. Co oznacza typ mąki?
pół kg mąki ile to szklanek
elements.envato

Autor: Paulina Kruszewska-Zelman

Planujesz upiec ciasto albo upichcić coś pysznego i w przepisie wśród składników widzisz „pół kg mąki”. „Ile to szklanek?” panikujesz! Gdy nie masz pod ręką wagi kuchennej proste zadanie odmierzenia pół kilograma mąki wcale nie jest tak banalne. Musisz poradzić sobie inaczej. Wagę kuchenną lub miarkę z powodzeniem zastąpi zwykła szklanka.

Pół kg mąki ile to szklanek?

Zanim dojdziemy do odpowiedzi na pytanie ile szklanek to pół kg mąki, upewnij się jakiej pojemności są Twoje szklanki. Standardowo jest to 250 ml. Z płynami jest łatwo, ale przy mące przelicznik jest nieco bardziej skomplikowany, bo zależy od rodzaju mąki. Mąki różnią się między sobą ciężarem i objętością. Ile szklanek to pół kg mąki w zależności od jej rodzaju? Poniżej znajdziesz przelicznik gram mąki na szklanki i łyżki. Dzięki niemu żaden przepis nie powinien mieć już przed Tobą tajemnic.

ile szklanek to pół kg mąki
elements.envato

Pół kg mąki pszennej tortowej typ 450: ile to szklanek?

  • 1 szklanka to 160 g mąki pszennej typu 450
  • 1 łyżka to 10 g mąki
  • 1 łyżeczka to 3 g mąki

Pół kg mąki pszennej to 3 szklanki i 2 łyżki.

Ile szklanek to pół kg mąki pszennej typ 750?

  • 1 szklanka to 150 g mąki pszennej typu 750
  • 1 łyżka to 9 g mąki
  • 1 łyżeczka to 3 g mąki

Mąka pszenna typ 750 ma większą objętość od mąki tortowej. Pół kg tej mąki to 3 szklanki, 5 łyżek oraz 2 łyżeczki mąki

Pół kg mąki żytniej: ile to szklanek?

  • 1 szklanka to 145 g mąki żytniej
  • 1 łyżka to 9 g
  • 1 łyżeczka to 3 g

0,5 kg mąki żytniej należy przeliczyć na 3 szklanki i odrobinę ponad 7 łyżek stołowych

Ile szklanek to pół kg mąki żytniej razowej typ 2000?

  • 1 szklanka to 120 g mąki typu 2000
  • 1 łyżka to 8 g mąki żytniej 2000
  • 1 łyżeczka to 3 g

0,5 kg to zatem 4 szklanki, 2 łyżki stołowe i lekko ponad 1 łyżeczka

Pół kg mąki ziemniaczanej: ile to szklanek?

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej to 200 g mąki
  • 1 łyżka to 12 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka to 4 g mąki ziemniaczanej

0,5 kg mąki ziemniaczanej to w przeliczeniu 2 szklanki, 8 łyżek stołowych i 1 łyżeczka

Pół kg mąki krupczatki: ile to szklanek?

  • 1 szklanka mąki krupczatki to 180 g
  • 1 łyżka to 17 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka to 8 g

Pół kg mąki krupczatki mieszczą 2 szklanki, 8 łyżek stołowych i niecała łyżeczka.

elements.envato

Ile szklanek to 1 kg mąki?

Mając informację o tym, ile g danego typu mąki mieści jedna szklanka, łatwo przeliczysz na szklanki 1 kg mąki. Wystarczy w tym celu podzielić 100 g przez objętość szklanki, a różnicę wyrównać z pomocą łyżek oraz łyżeczek. Sprawdźmy, ile szklanek to 1 kg różnych typów mąki:

  • pszennej tortowej – 6 szklanek i 4 łyżki mąki
  • pszennej typ 750 – 6 szklanek, 11 łyżek i 1 łyżeczka
  • żytniej – 6 szklanek i 15 łyżek stołowych mąki
  • typ 2000 – 8 szklanek, 4 łyżki, 3 łyżeczki
  • ziemniaczanej – 4 szklanki 16 łyżek i 2 łyżeczki
  • mąki krupczatki – 4 szklanki, 16 łyżek, 1 łyżeczka

Co oznacza typ mąki?

Już wiesz, ile szklanek to pół kg mąki, a ile kilogram. Ale jakiej mąki powinnaś użyć do ciasta i co oznacza typ mąki? Ta informacja nie zawsze znajduje się w przepisie! Mąka pszenna, żytnia – to rozróżnienie jest jasne dla każdego. Ale co oznacza typ mąki?

Typ mąki określa się na podstawie zawartości substancji mineralnych w mące. W mące pszennej typ 450 jest 0,45% substancji mineralnych, zaś w mące żytniej typ 2000, jest ich 2%. Zawartość ta nazywana jest najczęściej „zawartością popiołu” lub zwyczajnie „popiołem”, co wiąże się ze sposobem określania typu mąki. Próbka mąki umieszczana jest na godzinę w specjalnym piecu o temperaturze 950 stopni Celcjusza. Substancje organiczne ulegają spaleniu, zaś substancje mineralne zamieniają się w popiół. Typ mąki oblicza się poprzez pomnożenie przez 1000 zawartości popiołu w %.

Typ mąki można rozpoznać nie tylko po jej konsystencji, objętości, ale również po kolorze. Mąka żytnia typ 2000 ma kolor beżowy miejscami wpadający w brąz, zaś mąka pszenna 450 jest w odcieniu czystej bieli. Im niższy typ mąki – tym jaśniejszy kolor.

Typy mąki pszennej:

  • typ 450: tortowa, „pięćsetka” – zawartość popiołu do 0,50%
  • typ 550: luksusowa – zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%
  • typ 650 – zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%
  • typ 750: chlebowa – zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%
  • typ 1050 – zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%
  • typ 1400: sitkowa – zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%
  • typ 1850: graham – zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%
  • typ 2000: razowa, śruta chlebowa – zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Typy mąki żytniej:

  • typ 500 – zawartość popiołu do 0,58%
  • typ 720 – zawartość popiołu od 0,59% do 0.78%
  • typ 1150 – zawartość popiołu od 0,79% do 1,31%
  • typ 1400 – zawartość popiołu od 1,31% do 1,60%
  • typ 2000 – zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%

Typy mąki makaronowej z pszenicy durum:

  • semolina – zawartość popiołu nie więcej niż 0,90%
  • typ 950 – zawartość popiołu nie więcej niż 0,95%
  • typ 1750 – zawartość popiołu nie więcej niż 1,75%

Mąką, której najczęściej używamy do ciast jest mąka pszenna typ 450 lub 550. Mąka pszenna 750 nadaje się do wypieku chleba raz kajzerek. Chcąc uzyskać ciemne pieczywo sięgamy po mąkę typu 1850 lub 2000. Mąka żytnia typ 2000 raz 720 posłuży nam do przygotowania zakwasu na chleb. Zanim wsypiesz odpowiednią ilość mąki, pamiętaj, że to ile waży szklanka mąki zależy od jej typu.

Ile kcal ma mąka?

100 g mąki pszennej ma 364 kcal. Aż 76 g stanowią węglowodany (w tym 2,7 g błonnik), 10 g to białko, zaś 1 g tłuszcze. W mące pszennej znajdziemy magnez, żelazo i wapń. Trochę inaczej rzecz się ma w przypadku np. mąki razowej typ 2000, która ma 340 kcal / 100 g i choć zawiera 72 g węglowodanów, to aż 11 g stanowi błonnik, który nie jest trawiony. Mąka razowa ma też kilkakrotnie większą zawartość magnezu, wapnia i żelaza. Dodatkowo jest źródłem witamin, m.in. A oraz B6. Syci na dłużej i ma więcej wartości odżywczych. Z tych powodów jest polecana osobom na diecie i tym, którym zależy na zdrowym stylu życia.

Zobacz też:

Najpopularniejsze

Najnowsze artykuły

Koktajl malinowo-kokosowy

Dzięki otrębom pszennym ten koktajl malinowo-kokosowy jest źródłem wspomagającego odchudzanie błonnika. Maliny natomiast są cenione nie tylko ze...

Cellulit: skąd się bierze? Jak sobie z nim radzić?

Skąd się bierze cellulit? Jakie są stopnie zaawansowania zmian i w jaki sposób można im zapobiegać? Sprawdź!

Trening siłowy [plan treningu całego ciała]

Chcesz szybko schudnąć i ujędrnić ciało. Tym co daje niemal natychmiastowe efekty jest trening siłowy. Plan podajemy Ci na tacy.

Istria: Co zobaczyć? Gdzie zjeść?

Istria to doskonała destynacja dla tych, którzy chcą jechać do Chorwacji i skorzystać ze wszystkich jej uroków, a jednocześnie nie mają ochoty na...

Szybka zupa krem

Dzięki niej przemycisz do codziennego menu sporo warzyw. I wcale nie musisz się bardzo starać, bo przygotowanie tej zupy zajmie Ci zaledwie chwilę....

0 komentarzy

Wyślij komentarz