Lody Ekipy: za czym tak naprawdę szaleją nasze dzieci?
lody ekipy
fot. materiały prasowe

Autor: Paulina Kruszewska-Zelman

Jeśli jesteś rodzicem zapewne na hasło „Lody Ekipy” dostajesz gęsiej skórki? Przy nich nawet Biedronkowy Gang Świeżaków, którego członków rodzice wydzierali sobie z rąk to pikuś. Lody znikają ze sklepowych zamrażarek w chwilę po tym, jak się pojawią, a papierki po nich osiągają zawrotne ceny. Skąd to szaleństwo? I czy na pewno Lody Ekipy to najlepsze, co możesz dać swojemu dziecku?

Lody Ekipy stały się hitem

Masz w domu nastolatka? W takim razie na pewno słyszałeś o Ekipie – grupie youtuberów, którzy we współpracy z firmą Koral stworzyli lody Ekipy. Sława youtuberów, których obserwuje miliony dzieciaków przyczyniła się do tego, że lody znikają w oka mgnieniu. Jeszcze bardziej zaskoczyła mnie informacja, że na Allegro papierki po lodach osiągają zawrotne ceny sięgające dziesiątek tysięcy złotych. „Czy to jakaś seria kolekcjonerska” – spytałam naiwnie syna. Otóż nie… Każdy papierek jest podobny, różnią się w zależności od smaku. A smaki są dwa: cytrynowy i truskawkowy. Wygląda na to, że sława YouTuberów spływa na wszystko, co zawiera ich wizerunek.

Szczerze mówiąc nie wierzyłam w opowieści o tym, że ludzie kupują po kilka kartonów lodów i stoją po nie czekając na dostawy do sklepu. Ale najwyraźniej nie wszyscy tak jak ja mają w domu tylko jedną zamrażarkę… W dodatku zazwyczaj wypełnioną po brzegi. No więc nie wierzyłam w to wszystko, aż do dzisiejszego poranka, kiedy to syn zaciągnął mnie do sklepu. Kasjer udręczonym głosem poinformował mnie, że jeśli chce kupić lody Ekipy, dostawa jest po zamknięciu sklepu i muszę ustawić się w kolejce o 6:00 rano. Tylko czy faktycznie jest za czym szaleć?

Lody Ekipy: czy warto dać je dziecku?

Lody Ekipy występują w dwóch smakach: truskawkowym i cytrynowym. Oba są w polewie o smaku gumy balonowej ze strzelającym cukrem. Dla każdego dziecka taki opis brzmi fantastycznie, prawda? Dla dietetyka informacja o tym, że rodzic kupuje dziecku trzy kartony lodów jest zatrważająca! Jaki jest skład lodów Ekipy?

Ze składu (który jest długi na 6 linijek), dowiadujemy się, że na polewę składają się: tłuszcz kokosowy, cukier, mleko odtłuszczone i pełne w proszku, serwatka w proszku, emulgator, aromat, a także koncentraty ze słodkiego ziemniaka i z marchwi. Cukier strzelający natomiast składa się z: cukru, syropu glukozowego, laktozy, dwutlenku węgla i skrobi ryżowej.

Oprócz tego w składzie znajdziemy też m.in. emulgatory, regulatory kwasowości, aromaty, barwnik, stabilizatory w postaci gumy guar i mączki chleba świętojańskiego, czy nawet przetworzone wodorosty morskie. – czytamy na Money.pl

Nie jest tajemnicą, że im krótszy skład, tym lepiej. Plusem jest na pewno olej kokosowy, zamiast najtańszego tj. palmowego. Jednak posypka lodów to już niemal same węglowodany proste. Cukier obok wody jest również jednym z głównych składników Lodów Ekipa. Wniosek? Lody Ekipy, choć modne, raczej nie powinny być jedzone w ilościach przeliczanych na kartony. Oczywiście trzeba zrozumieć dzieciaki, które szaleją na punkcie modnych lodów, ale też warto zachować odrobinę zdrowego rozsądku w tym lodowym szaleństwie.

Najpopularniejsze

Najnowsze artykuły

Paznokcie kocie oko [WZORY]

Paznokcie kocie oko to dość efektowny sposób zdobienia i, co rzadkie, naprawdę łatwy do wykonania samodzielnie w domu. Jasna smuga światła na płytce...

Jak dbać o odporność?

Przed nami czas pełen wyzwań dla naszego organizmu. W sezonie jesienno-zimowym bardzo często towarzyszy nam obniżona odporność, spadek nastroju i...

Chiński kalendarz płci dziecka

Chiński kalendarz płci cieszy się popularnością od 700 lat i, jak twierdzi wielu rodziców, jest to niezawodny sposób na bezbłędne określenie płci...

Trendy jesień-zima 2021/2022 [UBRANIA, MANICURE, MAKIJAŻ]

Jakie są najważniejsze trendy na sezon jesień-zima 2021/2022? Co będziemy nosić w najbliższych miesiącach? Jaki manicure jest na topie? Sprawdźmy!...

Wolumetria policzków

O sile grawitacji słyszała każda z nas. Jednak efekty jej działania w pełni dostrzegamy między 35 a 40 rokiem życia, kiedy to ilość tkanki...

0 komentarzy

Wyślij komentarz