To, że cukier jest w słodyczach, słodkich napojach czy miodzie jest oczywiste. Ale czy na pewno wiesz, jakie produkty zawierają węglowodany? Założę się, że przynajmniej kilka pozycji z tej listy będzie dla Ciebie sporym zaskoczeniem!
Gdzie są węglowodany?
Na początek kilka słów o tym, czym w ogóle są węglowodany i jakie jest ich znaczenie w diecie. To jeden z trzech makroskładników, który jest nie tylko potrzebny, ale nawet niezbędny w naszej diecie. To przede wszystkim z nich czerpiemy energię. Są paliwem dla mózgu i czerwonych krwinek. Sama widzisz: życie z nimi jest trudne, ale bez nich niemożliwe. Dlaczego trudne? Bo większość z nas najzwyczajniej kocha cukier. Słodki smak dla naszych przodków był gwarancją, że dana rzecz nie jest trująca. Dla nas jest jednym z pierwszych które poznajemy, gdyż mleko matki zawiera cukier o nazwie lektoza.
Wszystko było ok do momentu, gdy człowiek zdobywał pożywienie, a nie wyjmował je z wiecznie pełnej lodówki. Problemy zaczęły się mniej więcej wtedy, gdy oprócz naturalnie występujących w przyrodzie cukrów, zaczęliśmy jeść również te, które ktoś dodał do naszego pożywienia. Niekoniecznie za naszą zgodą i wiedzą. Właśnie dlatego warto raz jeszcze przyjrzeć się etykietom w Twojej kuchni i sprawdzić, jakie produkty zawierają węglowodany i czy są to cukry proste czy złożone.
Cukry proste i złożone: jaka to różnica?
Wróćmy do teorii: mniej więcej 45-60% naszej diety powinny stanowić węglowodany, przy czym zaledwie ok 3-5% z tego to cukry proste. Jaka to różnica? Węglowodany złożone są rozkładane w procesie trawienia do najprostszego cukru, tj. glukozy, która może być następnie wykorzystana przez komórki. W związku z koniecznością rozłożenia ich na „czynniki pierwsze” wyrzut cukru do krwi jest powolny, a my długo czujemy się syte. Zupełnie inaczej jest w przypadku cukrów prostych. Występująca m.in. w owocach czy miodzie fruktoza i glukoza powoduje natychmiastowy wyrzut insuliny i równie szybki jej spadek, który jest sygnałem dla mózgu „jestem głodna!”.
Mówiąc o węglowodanach nie możemy zapominać o jeszcze jednym ich przedstawicielu: błonniku, który właściwie nie ma kalorii, nie jest przyswajany przez organizm, za to ma ogromny wpływ na nasze zdrowie. Poprawia perystatykę jelit, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu i jest pożywką dla dobrych bakterii bytujących w naszych jelitach. Jednym zdaniem: trudno go nie kochać! Najważniejszym źródłem błonnika są warzywa.
Jakie produkty zawierają węglowodany?
O cukrze myślimy w kontekście słodyczy, słodkich napojów, ciast… Ale czy na pewno wiesz, jakie produkty zawierają węglowodany? Spójrz na listę poniżej! Założę się, że kilka z tych rzeczy Cię zaskoczy!
Gdzie są węglowodany? W ketchupie!
Wydawałoby się, że to same pomidory, a jednak… 100 g ketchupu zawiera aż 26 g cukrów, czyli jedną łyżkę. Koniec traktowania ketchupu jako synonimu warzyw do posiłku…
Węglowodany w musli i fit batonach
Wydawałoby się, że nie ma nic zdrowszego niż musli fit z piękną kobiecą figurą na opakowaniu. Wszystko wskazuje na to, że to produkt, który pozwoli Ci zadbać o sylwetkę. Niestety, jeśli przyjrzysz się bliżej etykiecie okaże się, że ten produkt zawiera całkiem sporo cukrów i kalorii. Podobnie rzecz ma się z batonami fit. Oczywiście nikt nie zaprzeczy, że połączenie orzechów i miodu z dodatkiem suszonych owoców jest super zdrowe. Jednak jak zawsze w jedzeniu wskazany jest umiar, bo to trio potrafi szybko wejść w boczki.
Co ma węglowodany? Owsianka!
Dobry PR owsianki wywindował ją na szczyt listy najlepszych pomysłów na śniadanie. Tymczasem bazująca na płatkach owsianych i owocach potrawa ma w prawdzie sporo błonnika, ale też mnóstwo węgli. Oczywiście nie ma co pastwić się nad biedną owsianką, bo to dobre źródło białka, kwasów tłuszczowych i witamin. Jednak nie warto też specjalnie dodawać do niej miodu, syropu klonowego, dżemów czy suszonych owoców. Każdy z tych składników podbije dodatkowo zawartość cukru, a tego nie chcemy, prawda?
Suszone owoce jako źródło cukru
Suszone owoce są zdrowe – to prawda. Jednak jedzone garstkami, a nie garściami. Dlaczego? Liczby mówią same za siebie:
- suszony banan 88,8 g węglowodanów i 360 kcal / 100 g
- rodzynki 71,2 g węglowodanów i 277 kcal / 100 g
- suszona śliwka 59,5 g węglowodanów i 267 kcal / 100 g
- suszone jabłko 62,3 g węglowodanów i 238 kcal / 100 g
jak wytrzymać na diecie?
jakie produkty zawierają węglowodany
W wyniku suszenia owoce tracą wodę, która zazwyczaj jest ich głównym składnikiem. Pozostają w nich węglowodany, tłuszcze i witaminy, jednak jest ich znacznie więcej na 100 g niż w przypadku świeżych owoców. Dla przykładu świeże figi mają 74 kcal i 19 g węglowodanów na 100 g, zaś suszone 290 kcal i 78 g cukrów na 100 g.
Dosładzane jogurty
Kolejną dietetyczną pułapką są jogurty. Zazwyczaj patrzymy na zawartość tłuszczu, rzadko natomiast zerkamy na ilość węglodowanów w kubeczku ulubionego jogurtu. A potrafi ich być całkiem sporo. Szczególnie jeśli wybieramy desery, które w rzeczywistości z jogurtem mają niewiele wspólnego.
Dżemy
Każdy kto robił dżem wie, że najczęściej na kilogram owoców daje się kilogram cukru. Oprócz naturalnie zawartej w owocach fruktozy mamy więc spora dawkę glukozy. Ostatecznie więc w dżemach wysokosłodzonych jest aż 60 g cukru / 100 g, a w niskosłodzonych ok. 35 g.
Jakie produkty zawierają cukier? Parówki!
Oprócz produktów, które niemal ulepione są z cukru, jest też sporo takich, które mają go w swoim składzie, a wcale byś ich o to nie podejrzewała. Jak np. parówki, które zawierają ok 2,6 g węglowodanów / 100 g. Niby to niewiele, bo łyżeczka, a jednak miarka do miarki… Czy da się uniknąć takiego wdzierającego się tylnymi drzwiami do naszego menu cukru? Najprostszym sposobem jest ograniczenie do minimum produktów przetworzonych. Gotując w domu i jedząc proste dania w łatwy sposób ograniczysz ilość cukru w diecie.
Zobacz też:
0 komentarzy