Granaty są pełne właściwości odżywczych, a jakby tego było mało dodatkowo wspomagają odchudzanie. Jak często jeść owoc granatu, by skorzystać z jego prozdrowotnych właściwości?
Granat: właściwości i kalorie
Granat, choć zdrowy, jest owocem kalorycznym. 100 g pestek granatu zawiera 83 kalorie. Dla porównania 100 g banana to 89 kcal, ale już gruszki 57 kcal, zaś jablka 52 kcal. Większość energii w przypadku granatu pochodzi z węglowodanów, a zawartość białka jest stosunkowo niska. W przypadku osób na diecie znaczenie ma fakt, że granat jest dobrym źródłem błonnika – zawiera go 4g/100 g owocu.
Owoce granatu są cenione za bogactwo zawartych w nich witamin. Są to przede wszystkim witamina C, E i kwas pantotenowy. Ta egzotyczna roślina jest też źródłem minerałów: obniżającego ciśnienie krwi i przeciwdziałającego obrzękom potasu, wpływającego na pracę układu nerwowego magnezu oraz fosforu. Zarówno zawarte w owocu witaminy Ci E, jak i związku fenolowe (tanina i antocyjany) są silnymi przeciwutleniaczami.
Sprawdź też: Jak zdrowo schudnąć 4 kg w miesiąc? I to bez głodu i bez efektu jojo!
Przyjrzyjmy się bliżej właściwościom i składowi granatu. Filiżanka pestek granatu zawiera:
- Białko: 3 gramy
- Witamina C: 30% RWS (referencyjna wartość dziennego spożycia)
- Witamina K: 36% RWS
- Kwas foliowy: 16% wskaźnika RWS
- Potas: 12% RWS
- Błonnik: 7 gramów
Jak często jeść owoc granatu?
Granat można jeść codziennie, jednak nie warto przesadzać z jego ilością. Jak jeść owoc granatu? Można go stosować jako dodatek do sałatek i deserów wkomponowując w codzienne menu tak, by niekoniecznie stanowił oddzielne danie, a podobnie do orzechów, smaczny dodatek do potraw. Dlaczego warto sięgać po ten egzotyczny owoc? Powodów jest mnóstwo!
- Owoc granatu jest polecany osobom na diecie. Przyspiesza przemianę materii i wspomaga trawienie.
- Dzięki zawartości przeciwutleniaczy granat działa przeciwzapalnie.
- Te egzotyczne owoce były cenione za swoje właściwości letnicze już w starożytności. Uważa się m.in., że granat może wspomagać leczenie raka prostaty, piersi oraz jelita grubego. Badania pokazują, że ekstrakt z granatu może spowalniać rozmnażanie się komórek rakowych, a nawet wywoływać apoptozę lub śmierć komórki w komórkach rakowych.
- Bogaty w potas sok z granatu powinny pić osoby z nadciśnieniem. Jest też zalecany jako prewencja przed miażdżycą. Lekarze sugerują picie szklanki doku z granatów dziennie.
- Zawarte w owocach granatu składniki mogą odgrywać rolę w prewencji i leczeniu białaczki oraz raka wątrobowokomórkowego.
- Naukowcy dowodzą, że ekstrakt z granatu blokuje enzymy, które uszkadzają stawy u osób z artretyzmem.
Czy można jeść pestki granatu?
Granat to szczególny owoc. Po odcięciu górnej części grantu i obraniu go ze skórki wyłania się mnóstwo jaskrawoczerwonych pesteczek. I choć w większości owoców pestki są tą częścią, którą wyrzucamy, to rozgryzanie pestek granatu jest bardzo zdrowe. To właśnie jest ta główna część owocu, którą jemy!
By wyjąć pestki granatu przyda się łyżka, nóż i miska. Umyty owoc przekrajamy na pół i umieszczamy skórką do góry z misce. Następnie łyżką uderzamy w skórkę do momentu, aż wszystkie pestki przesypią się do naczynia.
Ile waży łyżka pestek z granatu? Całkiem sporo, bo aż 17 g. Gdy przeliczymy to na kalorie okaże się, że łyżka ma ich około 14.
Skoro już wiesz, jak często jeść owoc granatu i jakie ma właściwości, nie pozostaje nic innego jak poszukać sposobów na wkomponowanie go w codzienne menu.
0 komentarzy