Czym zastąpić sos sojowy?
czym zastąpić sos sojowy
Envato Elements

Autor: Paulina Kruszewska-Zelman

Sos sojowy to nieodzowny dodatek do sushi, dań kuchni azjatyckiej, ale też wielu dań kuchni europejskiej. Na bazie sosu sosu sojowego można przygotować marynatę do ryb oraz mięs, a także sosy. Przydaje się też podczas przyrządzania dipu do sałatek. Co, gdy akurat nie mamy go w kuchni? Albo gdy przychodzi do nas osoba uczulona na gluten? Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy?

Czym zastąpić sos sojowy, gdy akurat zabraknie go w kuchni, albo gdy mamy alergię na gluten? Zacznijmy od tego, jak się robi sos sojowy. Według tradycyjnych receptur sos sojowy warzy się jedynie z czterech składników:

  • ziaren soi,
  • pszenicy,
  • soli
  • wody.

Proces przygotowywania sosu zaczyna się od namoczenia w wodzie ziaren soi, a następnie poddaje się je działaniu gorącej pary wodnej. Sól rozpuszcza się w wodzie, a pszenicę praży w wysokiej temperaturze, a następnie mieli, by przyspieszyć proces fermentacji. Tradycyjnie przygotowywany sos wymaga wielomiesięcznej fermentacji, choć obecnie wielu producentów przyspiesza produkcję dodając m.in. drożdży czy specjalnie dobranych szczepów bakterii.

co zamiast sosu sojowego
Envato Elements

Co zamiast sosu sojowego?

Smak umami, tak charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej, osiąga się często właśnie dzięki zastosowaniu sosu sojowego. Umami nie jest ani słodki, ani kwaśny, ani gorzki. Nie jest też słony. Można by uznać, że ma w sobie po trochu z każdego z tych smaków. By go „podrobić”, należy wymieszać ze sobą:

  • lubczyk,
  • wodorosty,
  • suszone grzyby,
  • sól selerową,
  • anchios z sokiem z cytryny,
  • cebulę.

Jeśli zależy Ci na płynnej konsystencji, dodaj powyższe składniki do sosu rybnego. Tak przygotowany zamiennik sosu sojowego może być użyty jako marynata, składnik dipu do sałatek czy też past.

Przepis na domowy sos sojowy

Zamiast eksperymentować, zamiennik sosu sojowego możesz przygotować korzystając z gotowego i sprawdzonego przepisu na domowy sos sojowy. Składniki bez problemu znajdziesz w swojej kuchni:

  • 0,5 litra bulionu wołowego,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżeczka sosu rybnego,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • szczypta czosnku w proszku,
  • szczypta imbiru w proszku,
  • sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki poza sosem rybnym umieść w rondelku, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj sos na wolnym ogniu przez 7-9 minut często go mieszając. Po zdjęciu z ognia odczekaj, aż sos ostygnie i dodaj sos rybny. Dopraw solą i pieprzem. Domowy sos sojowy przechowuj w słoiczku lub buteleczce w lodówce.

Czym zastąpić sos sojowy w marynacie do mięs?

Choć sos sojowy jest tradycyjnym elementem kuchni azjatyckiej, od dłuższego czasu doskonale odnajduje się w daniach typowo europejskich. Choćby w formie składnika marynat do mięs i ryb. Tak naprawdę już sam sos sojowy wystarczy, by łosoś nabrał niepowtarzalnego smaku, który trudno mu nadać w inny sposób. W przypadku marynat do mięs oraz ryb zamiast sosu sojowego możemy użyć m.in. octu balsamicznego. Ma on ciemny kolor i gęstą konsystencję, a słodko-kwaśny smak przybliża go nieco do wzorcowego sosu sojowego. Z tego powodu ocet balsamiczny może być też użyty m.in. jako dip do sałatek.

Co zamiast sosu sojowego? Ostrożnie z Maggi!

Maggi to płynna przyprawa zbliżona w smaku i konsystencji do sosu sojowego, którą dodaje się do zup, mięs, sosów itd. Pierwotnie podstawą składu był wyciąg z lubczyka ogrodowego, lecz później zastąpiono go innymi przyprawami: solą, glutaminianem sodu, glukozą, ekstraktem drożdżowym oraz aromatem. Jak podaje Wikipedia aktualnie Maggi zawiera następujące składniki: wodę, sól, glutaminian monosodowy (E621), 5′-rybonukleotydy disodowe (E635) (nadające charakterystyczny smak Umami), ocet, wyciąg z lubczyku, glukozę, ekstrakt drożdży oraz aromat. Ze względu na skład nie jest to zapewne najzdrowszy zamiennik sosu sojowego, a już na pewno nie należy spożywać go w nadmiarze. Jeśli zastanawiasz się, czym zastąpić sos sojowy, najzdrowszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po domowej roboty sos sojowy lub ocet balsamiczny.

Najpopularniejsze

Najnowsze artykuły

Cellulit: skąd się bierze? Jak sobie z nim radzić?

Skąd się bierze cellulit? Jakie są stopnie zaawansowania zmian i w jaki sposób można im zapobiegać? Sprawdź!

Trening siłowy [plan treningu całego ciała]

Chcesz szybko schudnąć i ujędrnić ciało. Tym co daje niemal natychmiastowe efekty jest trening siłowy. Plan podajemy Ci na tacy.

Istria: Co zobaczyć? Gdzie zjeść?

Istria to doskonała destynacja dla tych, którzy chcą jechać do Chorwacji i skorzystać ze wszystkich jej uroków, a jednocześnie nie mają ochoty na...

Szybka zupa krem

Dzięki niej przemycisz do codziennego menu sporo warzyw. I wcale nie musisz się bardzo starać, bo przygotowanie tej zupy zajmie Ci zaledwie chwilę....

Jakie produkty zawierają białko?

Co daje białko i dlaczego jego niedobory w diecie mogą być niebezpieczne? Jakie produkty zawierają białko i z czym warto je łączyć? Sprawdź!

0 komentarzy

Wyślij komentarz